top of page

Biografia / Fotos

Tarragona (Tarragona) – 20 de juny de 1991

El pianista Xavi Torres és un dels músics més destacats i amb més projecció del panorama jazzístic nacional. Viu actualment a Amsterdam, on ja ha tingut l'oportunitat de tocar, retroalimentar-se i col·laborar amb grans músics de la talla de Dick Oatts, Terell Stafford, Nir Felder (gravant per a la televisió pública holandesa), Ben van Gelder, Reinier Baas, Tineke Postma, Raynald Colom, Horacio Fumero o Jasper Blom.
Va començar a tocar el piano gràcies a la seva germana gran i, aviat, hi va trobar una eina per expressar-se honestament, alhora que un refugi on amagar-se del món exterior. Al cap d'uns anys, va finalitzar els estudis de grau mitjà al Conservatori de Tarragona, on obtingué el premi d'honor en el grau professional de piano clàssic i també el títol de percussió.
Tot i els estudis clàssics, l'atracció pel jazz i la música improvisada el van portar a cursar els estudis de grau superior de piano jazz a l'ESMuC, on va rebre matrícules d'honor estudiant amb professors com Lluís Vidal, Albert Bover i Joan Díaz. Un cop a la capital Holandesa, ha finalitzat el Màster de Jazz i la Llicenciatura de Clàssic al Conservatorium van Amsterdam, un dels més prestigiosos del món, estudiant amb David Kuyken i Harmen Fraanje, entre d'altres
Entre d'altres, lidera el seu propi grup, Xavi Torres Trio, que recentment ha estat premiat com a "Millor Grup de l'any 2015" per l'associació de músics de jazz i música moderna de Catalunya (AMJM), també va ser finalista com a millor disc i millor compositor. Aquest juny ha guanyat la competició més prestigiosa d'holanda, la "Dutch Jazz Competition 2016", on el jurat va establir que: "Han tingut una superioritat lírica, tècnica i rítmica, amb un enorme potencial, energia i interplay. Harmònicament sona molt interessant, amb moments de molta diversió. Una història musical apassionant i sorprenent".
El març de 2015 va guanyar també el concurs "Keep An Eye International Jazz Award". L'any anterior ja va guanyar el premi com a millor solista en la mateixa competició.
Ha gravat més de 20 Cds amb diferents projectes com Lluc Casares Red grup, BvR Flamenco BigBand, Verd i Blau, Vuma Ian Levin... El seu primer disc com a líder és ¨Skyline¨, amb el Xavi Torres Trio (Vic Moliner, contrabaix; Joan Terol, bateria), gràcies a la discogràfica Seed Music Records i el productor Joan Díaz, que ha tingut una gran recepció per part de la crítica i del públic tant a l'estat espanyol com a Holanda i altres països europeus. El març de 2014, el trio va rebre un encàrrec especial del Festival de Dixieland de Tarragona per realitzar un concert juntament amb dos dels saxofonistes més importants del país, Perico Sambeat i Llibert Fortuny.
Ha tocat com a solista a la sala 1 de l'Auditori de Barcelona amb l'orquestra de l'ESMuC i sota la direcció de Lluís Vidal. L'any anterior va tocar, també com a solista, amb la Cobla Sant Jordi, estrenant una obra de Jordi Feliu. Ha rebut diferents beques artístiques, com són la beca Anna Riera, beca de la Generalitat de Catalunya per a estudiar artístics a l'exterior i el Jacques Vonk Fonds holandesa.
En aquests anys ha tocat en 3 continents en països com EEUU, Sud-àfrica, Espanya, Holanda, Alemanya, Itàlia, Marroc o Andorra i festivals com el North Sea Jazz Fest, Gracthen Festival, Grahamstown Jazz Festival, Bimhuis, Amsterdam JazzFest, Siena Jazz Festival, Orbit, Jamboree, Bogui Madrid, Bilbaina, Jazz in Mallorca...
Ha rebut classes o masterclass de músics referents com Fred Hersch, Ambrose Akinmusire, Mark Turner, Miguel Zenon, Avishai Cohen i Maria Schneider, i ha treballat com ha substitut de professor de piano al Conservatori d'Amsterdam, i pianista acompanyant a l'ESMuC i ha sigut professor al seminari de Grahamstown 2015, Sud-àfrica.

bottom of page